Path to GDPR


Droga do RODO / Path to GDPR
Seria spotkań informacyjnych

Droga-do-RODO-Spotkanie-1

Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), które wchodzi w życie w 25 Maja 2018 sprawia, ze wiele organizacji musi zmierzyć się z reorganizacją systemu zarządzania danymi osobowymi. Usługi BSI w zakresie bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni i ciągłości przepływu informacji obejmują także organizację spotkań na temat ochrony danych. Poniżej znajdą Państwo informacje na temat aktualnych i archiwalnych wydarzeń dotyczących RODO/GDPR.



Minione wydarzenia:

  • Informacje

    Warsztat, podczas którego omówione zostały o najważniejsze aspekty prawne RODO odbył się tym razem we Wrocławiu, w Hotelu Dobuble Tree. Mimo, iż to spotkanie i poprzednie odbywały się krótkich odstępach czasu, frekwencja przekroczyła nasze oczekiwania. Gościliśmy ponad 80 osób z różnych rejonów Polski.

    Na spotkaniu poruszone zostały najważniejsze zmiany, które przynosi nowe rozporządzenie, omówiono dyskusyjne kwestie prawne i wdrożeniowe oraz zaprezentowano ważne narzędzia - normy ISO wspomagające dostosowanie organizacji do nowych wymagań, a także rozwiązania informatyczne.   

    Ekspert BSI Group omówił znaczenie norm ISO dedykowanych temu obszarowi - zwłaszcza ISO 27001. 

    Ponieważ nowe regulacje prawne oznaczają liczne obowiązki dla nas wszystkich, na każdym spotkaniu rodzi się  coraz więcej pytań i wątpliwości. Uczestnicy zgłębiają wiedzę z róznych źródeł i uświadamiają sobie, że nowe przepisy wymagają często głębokich zmian, a w tym dedykowanych procesów. Tym kwestiom zamierzamy poświecić następne spotkania.

    Udział w spotkaniu był bezpłatny. Następne spotkania z cyklu odbęda się w roku 2018. Zachęcamy do wypełnienia poniższego formularza, by nie przegapić kolejnej edycji.

  • Program

    10:00 – 10:10
    Otwarcie spotkania przez przedstawiciela firmy DZP 

    Michał Kluska, Adwokat w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    10:10 – 10:25 
    Reforma ochrony danych osobowych – najważniejsze fakty

    Michał KluskaAdwokat w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    10:25-10:45

    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych

    Waldemar Gełzakowski - Auditor,Konsultant Sytemów Zarządzania, Trener Akademii BSI 

    10:45 – 11:05
    Jak podejść do RODO od strony technologicznej? Jakie narzędzia i metody zastosować by spełnić wymagania nowych regulacji?

    Michał Cherek – Cloud Solution Architect, Comparex Poland

    11:05-11.20 Przerwa

    11:20 – 11:40
    Jak uniknąć pułapek przy wdrażaniu RODO? Fakty i mity o RODO.

    Michał KluskaAdwokat w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    11:40 – 12:15  Panel dyskusyjny

    Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

     ZAREJESTRUJ SIĘ TUTAJ

  • Fotorelacja

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

    PL-RODO-GDPR-Event-Wroclaw

  • Prezentacje

    Prezentacje przedstawicieli BSI, DZP oraz COMPAREX możesz pobrać bezpłatnie TUTAJ


  • Informacje

    Na spotkaniu poruszone zostaną najważniejsze aspekty prawne RODO, przedstawione zostaną prezentację ważnych narzędzi - norm ISO wspomagających dostosowanie organizacji do nowych wymagań, systemów informatycznych oraz kwestie procesów wdrożeniowych.  

    Ekspert BSI Group omówi znaczenie norm ISO  dedykowanych temu obszarowi - zwłaszcza ISO 27001. Nowe regulacje prawne to liczne obowiązki dla nas wszystkich. Nowe przepisy wymagają często głębokich zmian (w tym dedykowanych procesów).


    Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

  • Program

    10:00 – 10:10
    Otwarcie spotkania przez przedstawiciela firmy DZP 

    dr Bartosz Marcinkowski, Szef zespołu ds Ochrony Danych Osobowych

    10:10 – 10:25 
    Reforma ochrony danych osobowych – najważniejsze fakty

    dr Bartosz Marcinkowski, Partner i Szef Zespołu ds. Ochrony Danych Osobowych w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    10:25-10:45

    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych

    Witold Kowal - Auditor BSI 

    10:45 – 11:05
    Jak podejść do RODO od strony technologicznej? Jakie narzędzia i metody zastosować by spełnić wymagania nowych regulacji?

    Andrzej Syta - Pre-Sales & Consulting Manager Comparex Poland

    11:05-11.20 Przerwa

    11:20 – 11:40
    Jak uniknąć pułapek przy wdrażaniu RODO? Fakty i mity o RODO.

     dr Bartosz Marcinkowski, Partner i Szef Zespołu ds. Ochrony Danych Osobowych w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    11:40 – 12:15  Panel dyskusyjny

    Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

  • Fotorelacja

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR


  • Informacje

    4 października 2017, w Ambasadzie Brytyjskiej w Warzawie odbyło się spotkanie informacyjne rozwijajace tematyke nowego Rozporządzenia UE, które wchodzi w życie 25 Maja 2018 roku.


    Spotkanie otworzył przedstawiciel Ministerstwa Cyfryzacji, temat rozwinął polski Regulator - GIODO. Następnie poruszone zostały najważniejsze aspekty prawne RODO, przedstawiono prezentację ważnych narzędzi - norm ISO wspomagających dostosowanie organizacji do nowych wymagań, systemów informatycznych oraz kwestie procesów wdrożeniowych.  

    Ekspert BSI Group omówił znaczenie norm ISO - rodziny norm ISO dedykowanych temu obszarowi - zwłaszcza ISO 27001.


    Nowe regulacje prawne to liczne obowiązki dla nas wszystkich. Nowe przepisy wymagają często głębokich zmian (w tym dedykowanych procesów).

    Udział w spotkaniu był bezpłatny

  • Program

    10:00 – 10:10
    Otwarcie spotkania przez przedstawiciela BPCC

    10:10 – 10:40 
    Wystąpienie gości honorowych
    Reforma ochrony danych osobowych, dr Maciej Kawecki, Zastępca Dyrektora Departamentu Zarządzania Danymi, Ministerstwo Cyfryzacji

    10:40 – 11:00 
    Jak uniknąć pułapek przy wdrażaniu RODO? Fakty i mity o RODO.
    Michał Kluska – adwokat, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka
    Agnieszka Kaczmarek – prawnik, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    11:00 – 11:20
    Jak podejść do RODO od strony technologicznej? Jakie narzędzia i metody zastosować by spełnić wymagania nowych regulacji? Andrzej Syta - Pre-Sales & Consulting Manager Comparex Poland

    11:20 – 11:35 Przerwa

    11:35 – 11:55 
    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych, Witold Kowal - Auditor BSI Group Polska

    11:55 – 12:30 - Panel dyskusyjny

  • Fotorelacja

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR


  • Informacje

    W dniu 25 Maja 2017 roku mieliśmy przyjemność gościć ponad stu uczestników podczas spotkania dotyczącego nowego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO), wchodzącego w życie w 25 Maja 2018 roku.

    Nowe regulacje zostały omówione z punktu widzenia Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, Ministerstwa Cyfryzacji - koordynatora prac nad projektem nowej polskiej ustawy o ochronie danych osobowych, jak również z perspektywy biznesowej przez kancelarię prawną. Ekspert BSI Group natomiaast omówił znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie oraz możliwości zastosowania ich jako narzędzi umożliwiających uregulowanie tych kwestii w organizacjach.

    Przypomnijmy iż celem regulacji  z jednej strony jest ujednolicenie przepisów na terenie UE oraz dostosowanie ich do elektronicznego środowiska przetwarzania danych osobowych, a z drugiej wzmocnienie ochrony danych wszystkich obywateli Unii Europejskiej. Obecny okres przejściowy należy wykorzystać na przygotowanie się do nowych wymogów, aby uniknąć wysokich kar pieniężnych, których nałożenie przewidują nowe przepisy.

    Uczestnicy dowiedzieli się jakie wymogi musiszą spełnić, by ich działalność była zgodna z nowymi przepisami oraz jak zadbać o zapewnienie zgodności z nowymi regulacjami i tym samym zabezpieczyć się przed ryzykiem nałożenia dotkliwych kar.

  • Program

    10:00 – 10:30
    Rejestracja uczestników

    10:30 – 10:35
    Powitanie

    10:35 – 10:55
    Projekt ustawy o ochronie danych osobowych – Ministerstwo Cyfryzacji, dr Maciej Kawecki, Doradca w Gabinecie Politycznym, Ministerstwo Cyfryzacji

    10:55 – 11:10
    RODO - co czeka przedsiębiorców, Paweł Makowski, Radca Generalny Inspektora Ochrony Danych Osobowych

    11:10 – 11:25
    Wykonywanie funkcji inspektora ochrony danych na podstawie RODO i jego rola w procesie wdrożenia RODO, dr Joanna Tomaszewska, Radca Prawny, Partner w Kancelarii Spaczyński, Szczepaniak i Wspólnicy Sp.k.

    11:25 – 11:40
    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych (RODO), BSI Group Polska, Waldemar Gełzakowski, Audytor Wiodący Systemów Zarządzania, Trener Akademii BSI Group

    11:45 – 12:30 - Panel dyskusyjny

  • Fotorelacja

    Droga-do-RODO-Spotkanie-1

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

  • Prezentacje

    Prezentacje przedstawicieli BSI, GIODO, Ministerstwa Cyfryzacji możesz pobrać bezpłatnie

    TUTAJ