Path to GDPR


Droga do RODO / Path to GDPR
Seria spotkań informacyjnych

Droga-do-RODO-Spotkanie-1

Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), które wchodzi w życie w 25 Maja 2018 sprawia, ze wiele organizacji musi zmierzyć się z reorganizacją systemu zarządzania danymi osobowymi. Usługi BSI w zakresie bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni i ciągłości przepływu informacji obejmują także organizację spotkań na temat ochrony danych. Poniżej znajdą Państwo informacje na temat aktualnych i archiwalnych wydarzeń dotyczących RODO/GDPR.


  • Informacje

    W dniu 25 Maja 2017 roku mieliśmy przyjemność gościć ponad stu uczestników podczas spotkania dotyczącego nowego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO), wchodzącego w życie w 25 Maja 2018 roku.

    Nowe regulacje zostały omówione z punktu widzenia Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, Ministerstwa Cyfryzacji - koordynatora prac nad projektem nowej polskiej ustawy o ochronie danych osobowych, jak również z perspektywy biznesowej przez kancelarię prawną. Ekspert BSI Group natomiaast omówił znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie oraz możliwości zastosowania ich jako narzędzi umożliwiających uregulowanie tych kwestii w organizacjach.

    Przypomnijmy iż celem regulacji  z jednej strony jest ujednolicenie przepisów na terenie UE oraz dostosowanie ich do elektronicznego środowiska przetwarzania danych osobowych, a z drugiej wzmocnienie ochrony danych wszystkich obywateli Unii Europejskiej. Obecny okres przejściowy należy wykorzystać na przygotowanie się do nowych wymogów, aby uniknąć wysokich kar pieniężnych, których nałożenie przewidują nowe przepisy.

    Uczestnicy dowiedzieli się jakie wymogi musiszą spełnić, by ich działalność była zgodna z nowymi przepisami oraz jak zadbać o zapewnienie zgodności z nowymi regulacjami i tym samym zabezpieczyć się przed ryzykiem nałożenia dotkliwych kar.

  • Program

    10:00 – 10:30
    Rejestracja uczestników

    10:30 – 10:35
    Powitanie

    10:35 – 10:55
    Projekt ustawy o ochronie danych osobowych – Ministerstwo Cyfryzacji, dr Maciej Kawecki, Doradca w Gabinecie Politycznym, Ministerstwo Cyfryzacji

    10:55 – 11:10
    RODO - co czeka przedsiębiorców, Paweł Makowski, Radca Generalny Inspektora Ochrony Danych Osobowych

    11:10 – 11:25
    Wykonywanie funkcji inspektora ochrony danych na podstawie RODO i jego rola w procesie wdrożenia RODO, dr Joanna Tomaszewska, Radca Prawny, Partner w Kancelarii Spaczyński, Szczepaniak i Wspólnicy Sp.k.

    11:25 – 11:40
    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych (RODO), BSI Group Polska, Waldemar Gełzakowski, Audytor Wiodący Systemów Zarządzania, Trener Akademii BSI Group

    11:45 – 12:30 - Panel dyskusyjny

  • Fotorelacja

    Droga-do-RODO-Spotkanie-1

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Spotkanie-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

    PL-BSI-Konferencja-RODO-GDPR

  • Prezentacje

    Prezentacje przedstawicieli BSI, GIODO, Ministerstwa Cyfryzacji możesz pobrać bezpłatnie

    TUTAJ 


  • Informacje

    Nowe technologie, rozwiązania AI oraz chmurowe, wszelkie nowe regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa danych, wszystko to sprawia, że zarządzanie biznesem jest obecnie bardziej skomplikowane niż kiedykolwiek. Bezpieczeństwo stało się zakresem wymagającym specjalistycznej wiedzy i umiejętności zarządzania ryzykiem. 4 Października mieliśmy przyjemność gościć ponad sto osób na drugim już w roku 2017 spotkaniu informacyjnym w temacie RODO w Ambasadzie Brytyjskiej w Warszawie.

    4 października 2017, w Ambasadzie Brytyjskiej w Warszawie odbyło się spotkanie informacyjne rozwijajace tematyke nowego Rozporządzenia UE, które wchodzi w życie 25 Maja 2018 roku.

    Spotkanie otworzył przedstawiciel Ministerstwa Cyfryzacji, temat rozwinął polski Regulator - GIODO. Następnie poruszone zostały najważniejsze aspekty prawne RODO, przedstawiono prezentację ważnych narzędzi - norm ISO wspomagających dostosowanie organizacji do nowych wymagań, systemów informatycznych oraz kwestie procesów wdrożeniowych.  

    Ekspert BSI Group omówił znaczenie norm ISO - rodziny norm ISO dedykowanych temu obszarowi - zwłaszcza ISO 27001.

    Nowe regulacje prawne to liczne obowiązki dla nas wszystkich. Nowe przepisy wymagają często głębokich zmian (w tym dedykowanych procesów).

  • Program

    10:00 – 10:10
    Otwarcie spotkania przez przedstawiciela BPCC

    10:10 – 10:40 
    Wystąpienie gości honorowych
    Reforma ochrony danych osobowych, dr Maciej Kawecki, Zastępca Dyrektora Departamentu Zarządzania Danymi, Ministerstwo Cyfryzacji

    10:40 – 11:00 
    Jak uniknąć pułapek przy wdrażaniu RODO? Fakty i mity o RODO.
    Michał Kluska – adwokat, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka
    Agnieszka Kaczmarek – prawnik, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    11:00 – 11:20
    Jak podejść do RODO od strony technologicznej? Jakie narzędzia i metody zastosować by spełnić wymagania nowych regulacji? Andrzej Syta - Pre-Sales & Consulting Manager Comparex Poland

    11:20 – 11:35 Przerwa

    11:35 – 11:55 
    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych, Witold Kowal - Auditor BSI Group Polska

    11:55 – 12:30 - Panel dyskusyjny

  • Fotorelacja

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR


  • Informacje

    Nowe regulacje prawne to liczne obowiązki dla niemal wszystkich firm. Nowe przepisy wymagają głębokich zmian, a w tym dedykowanych procesów.

    Na spotkaniu poruszone zostały najważniejsze aspekty prawne RODO oraz zaprezentowano ważne narzędzia - normy ISO wspomagające dostosowanie organizacji do nowych wymagań. Omówiono również kwestie systemów informatycznych oraz procesów wdrożeniowych.  

    Ekspert BSI Group omówił znaczenie norm ISO  dedykowanych temu obszarowi - zwłaszcza ISO 27001. 

  • Program

    10:00 – 10:10
    Otwarcie spotkania przez przedstawiciela firmy DZP 

    dr Bartosz Marcinkowski, Szef zespołu ds Ochrony Danych Osobowych

    10:10 – 10:25 
    Reforma ochrony danych osobowych – najważniejsze fakty

    dr Bartosz Marcinkowski, Partner i Szef Zespołu ds. Ochrony Danych Osobowych w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    10:25-10:45

    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych

    Witold Kowal - Auditor BSI 

    10:45 – 11:05
    Jak podejść do RODO od strony technologicznej? Jakie narzędzia i metody zastosować by spełnić wymagania nowych regulacji?

    Andrzej Syta - Pre-Sales & Consulting Manager Comparex Poland

    11:05-11.20 Przerwa

    11:20 – 11:40
    Jak uniknąć pułapek przy wdrażaniu RODO? Fakty i mity o RODO.

     dr Bartosz Marcinkowski, Partner i Szef Zespołu ds. Ochrony Danych Osobowych w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    11:40 – 12:15  Panel dyskusyjny

    Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

  • Fotorelacja

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR

    RODO/GDPR


  • Informacje

    Kolejne z serii spotkanie dotyczące nowego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO), wchodzącego w życie w 25 Maja 2018 rok, odbyło się tym razem we Wrocławiu.

    Nowe technologie, rozwiązania AI oraz chmurowe, wszelkie nowe regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa danych, wszystko to sprawia, że zarządzanie biznesem jest obecnie bardziej skomplikowane niż kiedykolwiek. Bezpieczeństwo stało się zakresem wymagającym specjalistycznej wiedzy i umiejętności zarządzania ryzykiem.

    Podczas spotkania eksperci rozmawiali o aspektach prawnych RODO i przebiegu procesów wdrożeniowych. W tym obszarze swoim doświadczeniem podzieliła się kancelaria prawnicza Domański Zakrzewski Palinka.

    Firma COMPAREX  prezentowała technologie, które najskuteczniej zabezpieczą wrażliwe dane.. Ekspert BSI Group omówił znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie oraz możliwości zastosowania ich jako narzędzi umożliwiających uregulowanie tych kwestii w organizacjach. W trakcie wystąpienia przedstawi też możliwość wykorzystania certyfikacji ISO w przygotowaniu do nowych regulacji.

  • Program

    10:00 – 10:10
    Otwarcie spotkania przez przedstawiciela firmy DZP 

    Michał Kluska, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    10:10 – 10:25 
    Reforma ochrony danych osobowych – najważniejsze fakty

    Michał Kluska, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    10:25-10:45

    Znaczenie norm ISO w znowelizowanej ustawie o ochronie danych osobowych

    Waldemar Gełzakowski – Auditor, konsultant i trener Systemów Zarządzania, BSI Group Polska

    10:45 – 11:15
    Jak podejść do RODO od strony technologicznej? Office 365 i Microsoft Cloud – przegląd rozwiązań pomagających zachować zgodność z GDPR

    Michał Cherek – Cloud Architekt Comparex Poland

    11:15-11.30 Przerwa

    11:30 – 11:50 
    Jak uniknąć pułapek przy wdrażaniu RODO? Fakty i mity o RODO

    Michał Kluska, Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka

    11:50 – 12:45  Panel dyskusyjny

    Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

  • Fotorelacja

    PL-Spotkanie-RODO-GDPR-Wroclaw-1117

    PL-Spotkanie-RODO-GDPR-Wroclaw-1117

    PL-Spotkanie-RODO-GDPR-Wroclaw-1117

    PL-Spotkanie-RODO-GDPR-Wroclaw-1117

    PL-Spotkanie-RODO-GDPR-Wroclaw-1117

    PL-Spotkanie-RODO-GDPR-Wroclaw-1117


  • Informacje

    Wchodzące pod koniec maja rozporządzenie RODO wprowadza poważne zmiany w ochronie danych osobowych, a tym samym spowoduje dużą nowelizację ustawy o ochronie danych osobowych. Nowe uregulowania dotyczą m.in. zgody na przetwarzanie danych osobowych, danych wrażliwych, rejestru zbiorów danych osobowych. Być może nowe unijne rozporządzenie przeszłoby bez echa, gdyby nie związane z rozporządzeniem RODO kary. 

    Poznaj niestandardowe rozwiązania największych problemów i konkretne praktyki wiodących firm, które w ciągu 30 dni przygotują Twoją firmę do nowych przepisów. 

    W panelu 4 konferencji wystąpi ekspert BSI - trener, audytor oraz konsultant wdrażający systemy zarządzania - Waldemar Gełzakowski. Na jego wystąpieniu poznasz dobre praktyki zabezpieczeń organizacyjnych i technicznych oraz sposób, w jaki normy ISO pozwalają spełnić wymogi RODO.

    Dzięki udziałowi w konferencji dowiesz się również jak:

    • zbierać dane o klientach drogą elektroniczną, respektując restrykcyjne przepisy
    • w praktyce zapewnić prawo do bycia zapomnianym i przenoszenia danych osobowych klientów według RODO
    • przetwarzać bazy klientów w systemach teleinformatycznych i zapewnić bezpieczeństwo zgodnie z wymaganiami nowego rozporządzenia
    • dokumentować przetwarzanie danych osobowych po wdrożeniu RODO
  • Program

    Panel 1

    Jak kontrowersyjne rozporządzenie e-Privacy wpłynie na konkurencyjność w branży marketingowej

    • E-Privacy a RODO – jakie nowe obowiązki nałoży na marketing rozporządzenie o e-prywatności w stosunku do RODO i dlaczego tak wiele protestów budzą nowe przepisy.
    • Jak wpłyną na targetowanie reklam nowe regulacje z zakresu możliwości przetwarzania danych pochodzących z łączności elektronicznej, takich jak: czas trwania rozmowy, dane o lokalizacji użytkownika, adres IP.
    • Co dalej z plikami cookies – nowe podejście do cookies w zależności od ich rodzaju, warunki przechowywania plików, zasady wyrażenia zgody, ustawienia przeglądarek.
    • Nowe obowiązki dla przedsiębiorców korzystających z call marketingu.
    • Jak zmienią prowadzenie promocji i sprzedaży z wykorzystaniem usług łączności elektronicznej nowe regulacje antyspamowe.

    Panel 2

    Najczęstsze problemy z praktyki firm przygotowujących się do wdrożenia RODO – dwóch ekspertów, dwa światy, dwa punkty widzenia: prawnik tworzący prawo o ochronie danych osobowych kontra właściciel dużej firmy, który musi to prawo u siebie wdrożyć.

    • Czym różni się powierzenie danych osobowych od ich udostępnienia według RODO – case studies.
    • Jak w praktyce zapewnić prawo do bycia zapomnianym, ograniczenia przetwarzania i przenoszenia danych – rekomendacje ekspertów.
    • Forma wyrażenia zgody klienta na przetwarzanie danych osobowych według nowych zaostrzonych przepisów.
    • Czy kliknięcie na pop-up jest równoznaczne z pozyskaniem zgody klienta na przetwarzanie danych osobowych według nowych zaostrzonych przepisów.
    • Czy kupowanie baz danych po 25 maja 2018 r. będzie legalne – jak korzystać z baz danych zewnętrznych podmiotów.
    • Jakie warunki trzeba spełnić, by móc profilować klientów i wysłać spersonalizowaną ofertę.
    • Call center a pozyskiwanie zgód – jak udowodnić w razie kontroli werbalne uzyskanie zgody na przetwarzanie danych osobowych na cele marketingowe.

    Panel 3

    Jak dokumentować przetwarzanie danych osobowych po wprowadzeniu RODO – nowe obowiązki szefa sprzedaży.

    • Przykłady zgód – jakie nowe klauzule powinny się znaleźć w formularzu zamówienia, formularzu kontaktowym na stronie www, newsletterze w zależności od celu przetwarzania danych osobowych, zakresu przetwarzania i okresu ich przechowywania.
    • Jakie zapisy należy wprowadzić na stronie www, w polityce prywatności, regulaminie e-sklepu, by móc legalnie przedstawić ofertę, profilować klientów i sprzedawać produkty.
    • Pliki cookies – o czym trzeba pisemnie poinformować klientów, by prowadzić remarketing w 2018 r.
    • Outsourcing wysyłki mailingu i usługi call center – jakie warunki trzeba spełnić, by zgodnie z RODO udostępniać dane osobowe innym podmiotom – obowiązkowe zapisy w umowie powierzenia danych osobowych.

    Panel 4

    Jak zgodnie z RODO przetwarzać bazy klientów w systemach teleinformatycznych

    • W jaki sposób ewidencjonować zgody, zmieniać ich zakres i je usuwać w systemach informatycznych, by zapewnić aktualność baz według nowych wytycznych.
    • Nowe obowiązki zabezpieczania baz klientów w wypadku obsługi posprzedażnej: reklamacji, windykacji, rozliczeń, fakturowania.
    • Pseudonimizacja, szyfrowanie i nadawanie uprawnień jako jeden ze sposób ochrony danych osobowych według RODO.
    • Back-up systemów informatycznych a wytyczne RODO – jak legalnie prowadzić archiwizację kopii zapasowych po wdrożeniu nowych przepisów.
    • Dobre praktyki zabezpieczeń organizacyjnych i technicznych – norma ISO/IEC 27001 jako sposób na spełnienie wymogów RODO – rekomendacje BSI Group Polska.
  • Fotorelacja