ISO/TS 16949 Automobielindustrie

De wereldwijde automobielindustrie vraagt om productkwaliteit, productiviteit en een concurrentieniveau van wereldklasse. Daarnaast moeten de bedrijven in de sector voortdurend blijven verbeteren. Om dit doel te bereiken eisen veel voertuigfabrikanten van hun leveranciers dat ze over een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem voor leveranciers van de automobielindustrie beschikken, ISO/TS 16949.Wat is ISO/TS 16949?

ISO/TS 16949 is een technische ISO-specificatie die overeenkomt met bestaande Amerikaanse, Duitse, Franse en Italiaanse normen voor automotive-kwaliteitssystemen in de wereldwijde automobielindustrie. De norm beschrijft de eisen van het kwaliteitssysteem voor het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden van aan auto's gerelateerde producten. 

ISO/TS 16949 werd ontwikkeld door de sector zelf: de International Automotive Task Force (IATF) stelde de norm samen om verbeteringen in de toeleveringsketen en in het certificatieproces te stimuleren. In feite is de certificatie overeenkomstig deze specificatie voor het grootste deel van de toonaangevende autofabrikanten verplicht, om zaken te kunnen blijven doen.

De specificatie stemt bestaande Amerikaanse, Duitse, Franse en Italiaanse normen voor automobiel-kwaliteitssystemen, zoals QS-9000, VDA6.1, EAQF en ASQ, op elkaar af en overtreft ze. De norm beschrijft de eisen van het kwaliteitssysteem voor het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden van alle aan auto's gerelateerde producten. De norm werd voor het eerst gepubliceerd in maart 1999. In 2002 en 2009 volgden herzieningen. Vandaag de dag zijn er meer dan 47.500 certificaten uitgereikt in de drie belangrijkste zakengebieden in Amerika, Europa en Azië. 

ISO/TS 16949 is relevant voor alle bedrijven in de toeleveringsketen van de automobielindustrie, van kleine fabrikanten tot multinationals met meerdere vestigingen, waar ook ter wereld. De norm is echter alleen van toepassing op die locaties waar productie- of serviceonderdelen voor de OEM-markt (original equipment manufacturer) worden geproduceerd.

Organisaties die de automotive-markt willen betreden moeten wachten tot ze op de lijst met mogelijke leveranciers van een klant in de automobielindustrie worden geplaatst vóór ze zich overeenkomstig deze specificatie kunnen laten certificeren.


Wat zijn de voordelen?

  • Verkrijg uw licentie om internationaal handel te bedrijven en breid uw bedrijf uit
  • Verbeter processen om afval te verminderen en effecten te vermijden
  • Elimineer de noodzaak voor meerdere certificaten voor de productie van voertuigen
  • Integreer ISO/TS 16949 met andere managementsystemen
  • Toon uw compliance aan de norm en haal nieuwe klanten en potentiële investeerders binnen

Associate Consultant Programme

Met ons Associate Consultant Programme krijgt u de extra ondersteuning en het advies dat u nodig hebt voor uw certificatie. We kunnen u in contact brengen met meer dan 200 leden in het Verenigd Koninkrijk die onafhankelijke, specialistische adviesdiensten aanbieden. 


Waarom kiezen voor certificering via BSI?

Meer dan 100 jaar geleden waren we pioniers op het gebied van normen. Vandaag de dag zijn we de toonaangevende expert. BSI Group helpt meer dan 65.000 organisaties in 150 landen, variërend van wereldwijde topmerken tot kleine, ambitieuze bedrijven, om hun concurrenten voor te zijn. Als één van de weinige organisaties die normen van begin tot einde kent, beoordelen we niet alleen hoe goed u aan de norm voldoet, maar ontwikkelen we ook heel nieuwe standaarden. Daarnaast trainen we wereldwijd teams in het gebruik van gecertificeerde managementsystemen om zo beter te presteren. Onze kennis kan uw organisatie veranderen.